ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Ενθρόνου»



Αυτή η εικόνα βρέθηκε στις 2 Μαρτίου 1917,την ημέρα της αναγκαστικής παραίτησης από τον θρόνο του Αγίου Τσάρου Νικολάου,στο χωριό Κολόμσκοιε,κοντά στην Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο του 1917 η γερόντισσα Ευδοκία είδε στον ύπνο της την Παναγία η οποία της ζήτησε να πάει στο χωριό Κολόμσκοιε και να βρει μία εικόνα της,η οποία είχε μαυρίσει από τον καιρό.Εκείνη δεν έδωσε σημασία στο όνειρο.Αυτό επαναλήφθηκε τρεις φορές.Έτσι πήγε στο χωριό Κολόμσκοιε και άρχισε μαζί με τον π.Νικόλαο να ψάχνει την εικόνα.Τελικά βρέθηκε στο υπόγειο του ναού σκονισμένη και μαυρισμένη.Όταν την καθάρισαν λίγο, μπόρεσαν να δουν την Παναγία ένθρονη και φέροντας μία κορώνα στο κεφάλι.

Η είδηση της ευρέσεως της εικόνας έκανε τον γύρο της Ρωσίας.Η εικόνα άρχισε να θαυματουργεί θεραπεύοντας πολλούς ασθενείς.Επίσης η εικόνα άρχισε να ανανεωνεται μόνη της .Κυρίως το ένδυμα της Παναγίας,όσο περνούσε ο καιρός γινόνταν όλο και πιο κόκκινο.

Η εύρεση της εικόνας ακριβώς την ημέρα της παραιτήσεως του τσάρου από τον θρόνο θεωρήθηκε από τον λαό ως ουράνιο σημάδι,ότι η Βασίλισσα των Ουρανών φροντίζει τον ρωσικό λαό.

Ψάχνοντας ανακάλυψαν ότι η εικόνα βρισκόνταν πρώτα στην Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος στην  Μόσχα,ενω κατά την εισβολή του Ναπολέοντα στην Ρωσία το 1812,κάποιοι έκρυψαν την εικόνα στον ναό της Αναλήψεως στο Κολόμσκοιε,όπου με τον καιρό ξεχάστηκε.

Την περίοδο εκείνη, όπου πατριάρχης ήταν ο Άγιος Τύχωνας(+1925),συνετέθη ο παρακλητικός κανόνας της εικόνος.Πολλά αντίγραφά της εξαπλώθηκαν σε όλην την Ρωσία.Οι μπολσεβίκοι όμως έκαναν κατάσχεση σε όσες εικόνες της Παναγίας της ενθρόνου έβρισκαν και απαγόρευαν να διαβαστεί ο παρακλητικός της κανόνας.

Λέγεται ότι η αυθεντική εικόνα βρίσκεται στο Μουσείο Νοβοντέβιτσι,ενώ αντίγραφο της βρισκεται στην εκκλησίας της Παναγίας του Καζάν στο Κολομσκοιε.Η εικόνα τιμάται στις 2 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: