ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Βουλγαρία: Ανακαλύφθηκε παλαιοχριστιανικός ναός στο Μπουργκάς



Αύγουστος 9, 2014.
Βυζαντινή παλαιοχριστιανική βασιλική, του δεύτερου μισού του 5ου αιώνα με αρχές του 6ου αιώνα, είναι η τελευταία ανακάλυψη των Βούλγαρων αρχαιολόγων στη χερσόνησο Φόρος του Μπουργκάς (πρώην Πύργος).
Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο υποδεικνύουν ότι η περιοχή του Μπουργκάς ήταν το κέντρο του Χριστιανισμού στην περιοχή.


Το επίπεδο του νάρθηκα του ναού ήταν χτισμένο με τετράγωνα κεραμικά.
Στο κεντρικό μέρος του ναού υπήρχε ένας ανοικτός τάφος, όπου πιθανολογείται ότι ενταφιάσθηκε άτομο υψηλής πνευματικής τάξης.
Ο σκελετός που βρέθηκε είναι περίπου δύο μέτρα και γύρω του βρέθηκαν πολλά αντικείμενα, όπως κεραμικά φωτιστικά, σκεύος που περιείχε πάνω από 800 χάλκινα νομίσματα και δίσκοι αγιάσματος κλπ.


«Το πιο εντυπωσιακό είναι το δάπεδο, το οποίο δεν είναι τόσο κοινό», δήλωσε η αρχαιολόγος Δωροθέα Γαϊτζίσκα.
Το μήκος του ναού ήταν από 19 ως 14 μέτρα που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ήταν επισκοπική βασιλική.
Στο ιερό βρέθηκα η τράπεζα που ήταν ενσωματωμένη με τη βάση μιας κλίμακας όπου υπάρχουν τρεις λειψανοθήκες, ένα σημείο που δείχνει τη μεγάλη χριστιανική προσήλωση στην παράδοση», είπε ο Μίλεν Νικόλοφ, διευθυντής της Μουσείου της Τοπικής Ιστορίας του Μπουργκάς.
Επιπλέον η επισκοπική βασιλική στο Φόρο, βρίσκεται 285 μέτρα από τα τείχη της πόλης, όπου υπάρχουν τέσσερις πύργοι, κτήρια του 6ου αιώνα και ένα ρωμαϊκό κτήριο του 3ου αιώνα.
Πέρυσι οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει μια πατριαρχική σφραγίδα και την εικόνα της Παναγίας.
Ο Δήμος και οι ιδιοκτήτες των γεωργικών εκτάσεων είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, για λεπτομερείς αρχαιολογικές ανασκαφές, έτσι που να δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης στους τουρίστες, στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: