ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ-Ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά κάστρα της Ελλάδας

Το Αγγελόκαστρο είναι το δυτικότερο φυλάκιο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στο οποίο ανήκε και η Κέρκυρα ως τα 1267.
Χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα με τη μεταφορά του Παλαιόκαστρου (σημερινή μονή Παλαιοκαστρίτσας) σε περισσότερο οχυρή θέση. Στην ακμή του μπορούσε να προστατέψει, σε περίπτωση ανάγκης, ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής (4000 ανθρώπους).
Το Αγγελόκαστρο πολιορκήθηκε αλλά έπεσε μόνο μια φορά (1386) μετά από έξι μηνών πολιορκεία από τους Ενετούς.Επιχειρήθηκε η πολιορκία του από τον Μπαρμπαρόσα (1537) αλλά απέτυχε. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση οι κάτοικοι και ο λιγοστός στρατός της φρουράς (8 άνδρες), αντιστάθηκαν με τόση επιτυχία ώστε οι Τούρκοι αποφάσισαν να υποχωρήσουν και να εγκαταλείψουν την Κέρκυρα. Οι Τούρκοι θα αποτύχουν να το καταλάβουν και το 1571.




Τα επώνυμα της περιοχής και ειδικά των χωριών Μακράδες,  Κρήνη, Λάκωνες, Βίστωνας  (Μακρής, Χαλικιάς κλπ) δείχνουν ότι οι στρατιώτες που υπερασπίζονταν το κάστρο έπαιρναν μετά τη λήξη της θητείας τους και αργότερα κατά τη διάρκεια της, σαν "ακρίτες", κομμάτια γης προκειμένου να εγατασταθούν οικογενειακά κοντά στην υπηρεσία τους














Στο εσωτερικό του σώζονται δύο μεγάλες δεξαμενές νερού και οι εκκλησίες τωνΤαξιαρχών και της Αγ. Κυριακής. Η εκκλησία των Ταξιαρχών κτίστηκε το 1784 στη θέση παλαιότερης. Η Αγ. Κυριακή είναι κτισμένη σε ένα μικρό σπήλαιο και έχει τοιχογραφίες του 18ου αι.


Οι φωτογραφίες(εκτός από τις 1 και 3 είναι του Βλάση Τσώνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: