ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΟΥΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

Στα 1596, όταν το δυτικό τμήμα της Χώρας βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Παπικών Πολωνών στην πόλη Μπρεσκ- Λιτόφσκ οι Ορθόδοξοι, διά πυρός και σιδήρου, υποχρεώθηκαν να γίνουν οπαδοί του Παπισμού. 

Ομως ο “Αγιος Πατέρας” της Ρώμης, εν τη απείρω μεγαλοψυχία του, τους επέτρεψε να έχουν όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των Ορθοδόξων, αφού εν τω μεταξύ είχε πετύχει αυτό που επιθυμούσε (κι επιθυμεί διακαώς): να τον αναγνωρίσουν σαν απόλυτο κυρίαρχο της Εκκλησίας. Φυσικά ο βαθύτερος στόχος του είναι το ξεγέλασμα των υπόλοιπων Ορθοδόξων, ώστε κι αυτοί να εισέλθουν “εις την μάνδραν του Αγίου Πέτρου”. Με άλλα λόγια να γίνουν κι αυτοί Παπικοί. 

Στην αρχή οι Ουνίτες ήταν μειοψηφία στην περιοχή. Αλλά με την πάροδο των αιώνων και με την χωρίς ανάπαυλα καταπίεση των Πολωνών όλος σχεδόν ο πληθυσμός υπέκυψε στα δόλια σχέδια του Παπισμού. Κατά τον 20ο αιώνα, μέχρι τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο, η περιοχή κατεχόταν από τους Αυστριακούς, φανατικούς Παπικούς. Στη συνέχεια πάλι οι Πολωνοί βρέθηκαν κυρίαρχοι στην περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας. Οταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην περιοχή η ουνιτική “ιεραρχία” στάθηκε στο πλευρό των Γερμανών, ενθαρρύνοντας τους νεαρούς Ουνίτες να ενταχθούν στο γερμανικό στρατό (Waffen SS Division “Galizien”). 

Μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και συγκεκριμένα στις 8.3.1946 σύνοδος υπό τον Ουνίτη “κληρικό” Γαβριήλ Κοστέλνυκ και υποστηριζόμενη από το 78% των “κληρικών” των Ουνιτών, κήρυξε την επάνοδο των Ουνιτών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Ομως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης στα 1991 η Ουνία ανεβλάστησε, διότι η επάνοδος στην Ορθοδοξία του 1946 αποδείχθηκε κάλπικη λόγω του ότι είχε προηγηθεί η συνεργασία των Ουνιτών με τους Ναζί. Ο φόβος των σοβιετικών αντιποίνων ήταν τελικά η αιτία της ψεύτικης επανόδου των Ουνιτών. 

Ετσι, ενώ η ΕΣΣΔ διαλυόταν οι Ουνίτες ανέλαβαν δράση στη Δυτική Ουκρανία με τις ευλογίες της “Αγίας Εδρας”. Σήμερα οι μασκοφόροι αυτοί αιρετικοί ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια σε πληθυσμό άνω των 40 εκατομμυρίων της Ουκρανίας. Στα πρόσφατα δραματικά γεγονότα του 2014 είδαμε στην πλατεία Μαιντάν στο Κίεβο Ουνίτες “ιερείς” με τα πετραχήλια τους να ενθαρρύνουν τη βία στην ταραγμένη αυτή χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: