ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Από τις περιπτώσεις που ο Χριστιανισμός νίκησε εν μέσω τουρκοκρατίας και κέρδισε Οθωμανούς

Είναι από τις περιπτώσεις που ο Χριστιανισμός νίκησε εν μέσω τουρκοκρατίας και κέρδισε Οθωμανούς. Στην περίπτωσή μας, ο Οθωμανός δεν ήταν τυχαίος. Ήταν ο γιός του Πασά της Παραμυθιάς, του Αχμέτ Πασά.

Κόντρα στο ρεύμα της εποχής, όπου πολλοί χριστιανοί, μετά από 100άδες χρόνια σκλαβιάς, γινόταν Οθωμανοί, ο νεαρός τότε Αναστάσιος και μετέπειτα Άγιος Αναστάσιος ο εκ Παραμυθιάς, κατάφερε να αλλαξοπιστήσει τον επίσης νεαρό Μουσά, γιό του Αχμέτ Πασά.

Η ιστορία εξελίσσεται στα μέσα του 18ου αιώνα στην Παραμυθιά. Ο Αναστάσιος συλλαμβάνεται από τον Αχμέτ Πασά, φυλακίζεται και πεθαίνει μαρτυρικά στο Μοναστήρι της Παναγίας της Παραμυθίας. Μερικές μέρες πριν την θανάτωση ο γιός του Αχμέτ Πασά επισκέπτεται τον Αναστάσιο και τον βρίσκει σύμφωνα με τις γραφές, μέσα σε ένα υπέρλαμπρο φως με 2 φιγούρες να τον συντροφεύουν.

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους της Οθωμανικής του πορείας. Ο Μουσάς μυείται στον Χριστιανισμό από τον Αναστάσιο. Ο Αναστάσιος όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, αφού λίγες μέρες μετά πεθαίνει μαρτυρικά. Επί τρεις μέρες ο Αναστάσιος κείτονταν νεκρός στην Μονή της Παναγίας της Παραμυθιάς. Τα βράδια οι κάτοικοι της Παραμυθιάς έβλεπαν ένα δυνατό φως να πλημμυρίζει την μονή και με το λείψανο του Αναστασίου να μην παρουσιάζει αλλοίωση. Τόσο ο Μουσάς όσο και ο Αχμέτ Πασάς το βράδυ της τρίτης μέρας είδαν στον ύπνο τους το Άγιο Αναστάσιο να τους προστάζει να θάψουν το λείψανό του. Έτσι και έγινε…

Ο Μουσάς συγκλονισμένος από την ιστορία του Αγίου Αναστασίου και από τα διδάγματά του, αλλαξοπίστησε και αρχικά ονομάστηκε Δημήτριος. Βρέθηκε στην Βενετία όπου Παραμυθιώτες, εύποροι έμποροι, του δίδαξαν την Ελληνική γλώσσα, και τα χριστιανικά ιδεώδη.

Μετά την παρέλευση αρκετών ετών ο Δημήτριος γίνεται μοναχός με το όνομα Δανιήλ και βρίσκεται στην Κέρκυρα. Βρίσκει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μετά από όραμα, και ιδρύει την γνωστή μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας(ΕΔΩ!), στα δυτικά της Κέρκυρας ανάμεσα  από τα χωριά Πέλεκας και Βάτος.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τον βίο του Αγίου Αναστασίου, με λεπτομέρειες και για την ζωή του μοναχού Δανιήλ.

http://paramythia-online.gr/paramythia/thriskia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: