ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ο Άγιος Βαρλαάμ του Χουτίνσκι(6 Νοεμβρίου)


Ο Άγιος Βαρλαάμ του Χουτίνσκι έζησε τον 12ο αιώνα.Οι γονείς του Μιχαήλ και Άννα,άνθρωποι πλούσιοι από το Νόβγκοροντ,αλλά πολύ ευλαβείς,βάπτισαν τον μικρό Αλέξιο και φύτευσαν στην καρδιά του τον σπόρο των αρετών.Υπό την επιρροή των ευλαβών γονέων τουαπό νεαρή ηλικία νήστευε,προσευχόνταν,εκκλησιάζονταν και μελετούσε την Αγία Γραφή.

Εκάρη μοναχός με το όνομα Βαρλάαμστην Μονή λίσιτς.Όταν πέθαναν οι γονείς του,μοίρασε όλην την περιουσία του στους φτωχούςκαι αποτραβήχθηκε σ'έναν λόφο,στις όχθες του ποταμού Βολκώβ,στην περιοχή Χουτίνσκι που βρίσκεται δέκα βέρστια απόσταση από το Νόβγκοροντ.

Ο Άγιος Βαρλαάμ ζούσε μόνος του υπό σκληρές συνθήκες,νηστεύοντας σκληρά και προσευχόμενος αδιάλειπτα.Σύντομα όμως άρχισε να γίνεται γνωστός και ερχόνταν να τον συμβουλευτούν άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων,μερικοί μάλιστα ζητούσαν να μείνουν κοντά του.
Μεταξύ των συμβουλών που έγινε στους μαθητές του ήταν και η ακόλουθη:«Παιδιά μου,προφυλαχθείτε από κάθε ανομία,από την ζήλια και την συκοφαντία.Μην ορκίζεσθε και μην ζητάτε τόκους στα χρήματα που δίνετε.Αποφεύγετε την ψευδορκία και μην ικανοποιείτε τις ορέξεις του σώματός σας.Να είστε πράοι και να τα υπομένετε όλα με αγάπη-η οποία είναι η αρχή και η ρίζα παντώς αγαθού.

Ο αριθμός αυτών που ήθελαν να μείνουν κοντά του συνεχώς αυξάνονταν και γι αυτό έφτιαξαν έναν ναό επ'ονόματι της μεταμορφώσεως του Κυρίου που σιγά-σιγά εξελίχθηκε στην Μονή Χουτίνσκι.
Ο Θεός βλέποντας τους πνευματικούς του αγώνες τον αξίωσε με το προορατικό χάρισμα και την θαυματουργία.

Όταν πλησίαζε το τέλος του,κατά θεία πρόνοια,ήλθε από την Κωνσταντινούπολη ο ιερομόναχος Αντώνιος,καλός φίλος του Αγίου τον οποίον έχρισε διάδοχό του.
Έπειτα μάζεψε την αδελφότητα δίνοντας τις τελευταίες συμβουλές και ζητώντας να κρατήσουν ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη και να ζουν ταπεινά
Ο Άγιος Βαρλαάμ,ηγούμενος της Μονής Χουτίνσκι,εκοιμήθη εν Κυρίω στις 6 Νοεμβρίου 1192.
Μαθαίνοντας την είδηση της κοιμήσεως του ήλθε στο μοναστήρι ο επίσκοπος Νόβγκοροντ μαζί με άλλους ιερείς για να κηδέψουν το σεπτό σώμα του οσίου.Κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας πολλά θαυμαστά γεγονότα συνέβησαν όπως και και στον τάφο του άρχισαν να γίνονται αναρίθμητα θαύματα.
Τον 15ο αιώνα το λείψανό του βρέθηκε άφθαρτο.
Η μνήμη του τιμάται στις 6 Νοεμβρίου



Δεν υπάρχουν σχόλια: