ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

H λιτανεία των 180 χιλιομέτρων προς τιμήν της θαυματουργής εικόνας του Αγ.Νικολάου Βελικορέτσκυ

Στις 29 Ιουλίου στη Ρωσία εορτάζεται «Η λιτάνευση της εικόνας του Αγ.Νικολάου Βελικορέτσκυ από τη Βιάτκα στο Βελικορέτσκυ»
Η Βιάτκα είναι μια πόλη της Ρωσίας η οποία από το 1934 μετονομάστηκε σε Κίροφ και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιάτκα,ενώ το Βελικορέτσκυ είναι ένα χωριό το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων από τη Βιάτκα.
Η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγ.Νικολάου Βελικορέτσκυ χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.Ο Άγ.Νικόλαος ζήτησε η εικόνα του να μεταφέρεται ετησίως στο χωριό στο οποίο ανακαλύφθηκε από έναν χωρικό(σ'ένα πεύκο).
Η επιθυμία του αγίου εκφράστηκε με τον ακόλουθο τρόπο:Θέλοντας να πάρουν την εικόνα στη Βιάτκα,αυτή δεν μετακινούνταν με κανέναν τρόπο.Τότε με δυνατή φωνή υποσχέθηκαν να την φέρνουν κάθε χρόνο στο «σπίτι »της.
Ο αριθμός των προσκυνητών είχε πέσει δραματικά κατά την κομμουνιστική περίοδο,όμως τώρα βρίσκεται σε συνεχή αύξηση και κυμαίνεται μεταξύ 3000 και 20000 πιστών.
Η απόσταση είναι 180 χιλιόμετρα και διασχίζουν δάση και κάμπους,ενώ για να διασχίσουν αυτήν την απόσταση χρειάζονται πέντε ημέρες.
Κάθε 2 ώρες γίνεται στάση για να προσευχηθούν στην εικόνα και για να ξεκουραστούν για μισή ώρα.Στις 9 το βράδυ η λιτάνευση σταματάει.ενώ οι πιστοί όλων των ηλικιών κοιμούνται σε σχολεία,σε σπίτια των χωρικών ή κάτω από τη σκέπη του ουρανού.Σ'όλη τη διαδρομή οι πιστοί φέρουν λάβαρα και εικόνες.
Ο κάθε ρώσος ορθόδοξος το θεωρεί μεγάλη ευλογία να συμμετάσχει έστω για μια φορά στη ζωή του σ'αυτή τη λιτανεία.Στο πλήθος των προσκυνητών μπορείς να δεις πολλά παιδιά και νέους.
Τη θαυματουργή εικόνα τη φέρουν σ'όλη τη διαδρομή από τη Βιάτκα στο Βελικορέτσκυ ιερείς και διάκονοι και μόλις φτάσουν στον τελικό προορισμό γίνεται Θέια Λειτουργία προς τιμήν του αγίου.
Στο κέντρο της θαυματουργής  εικόνας βλέπουμε το Αγ.Νικόλαο με το Ευαγγέλιο στο χέρι να ευλογεί ενω στις άκρες απεικονίζονται θαύματα του αγίου.
Ένα αντίγραφο αυτής της εικόνας δώρησε ο Ιβαν ο Τρομερός στη Μονή Ιπατίεφ για να προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του γιού του.


επιμέλεια-μεταφραση-http://www.proskynitis.blogspot.com/΄

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα Ιστορία!

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ, ένα λάθος έχει γίνει, η στον τίτλο ή στο κείμενο.

Στον τίτλο λέει 800 χιλιόμετρα, στο κείμενο 180.

Όπως και να έχει είναι θυσία.

Ευλογείτε πάτερ.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Ευχαριστώ!Χαίρομαι που τα διάβαζετε με προσοχή!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε!
Η λιτάνευση της εικόνας εμφανίζεται παρακάτω στο ακόλουθο βίντεο που έχει φτιαχτεί γενικά για τον Άγιο Νικόλαο:

https://youtu.be/ytnDTtrlGlI?t=1903

Είναι πολύ εντυπωσιακή λιτανεία.

Ανώνυμος είπε...

Είναι υπέροχο..!!