ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεβ

Η Λαύρα του Ποτσαέβ ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της ορθοδοξίας στην δυτική Ουκρανία, μια περιοχή δηλητηριασμένη από τα βέλη των Ουνιτών.
Η Μονή είναι ευλογημένη από την παρουσία της Παναγίας. Το 1240 η Παναγία εμφανίστηκε και για επαλήθευση του θαύματος πάτησε σ΄ έναν βράχο αφήνοντας ένα ίχνος που φαίνεται μέχρι σήμερα. Το πολυτιμότερο κειμήλιο είναι μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Οι διαστάσεις της είναι 32Χ27 εκ.και είναι ζωγραφισμένη πάνω σε ξύλο τήλιου και στολισμένη γύρω-γύρω με σκαλιστό χρυσό.
Στην εικόνα, δίπλα από την Παναγία και το Χριστό, απεικονίζονται οι : Αγ. Πρωτομάρτυρας Στέφανος, ο Άγιος Αβράμιος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Αγ. Μηνάς και κάτω οι Άγιες Παρασκευή, Αικατερίνη και Ειρήνη. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε χρονολογείται η εικόνα. Μάλλον έχει αγιογραφηθεί μεταξύ του 10ου -12ου αιώνα. Αυτό που γνωρίζουμε με ακρίβεια είναι ότι το 1559 βρισκόταν στην κατοχή του Έλληνα μητροπολίτη Νεοφύτου, ο οποίος ευρισκόμενος στα μέρη του Κιέβου, φιλοξενήθηκε στο σπίτι της κοντέσας Άννας-Εροφέεβα Γκοίσκαγια.
Εις ανταπόδοση της φιλοξενίας της δώρησε αυτήν την εικόνα.
Το πρώτο θαύμα έγινε έπειτα από 30 χρόνια όταν άρχισε να εκπέμπει η εικόνα ¨θεϊκό φως¨ όπως τονίζουν τα χρονικά της εποχής. Έπειτα ο αδελφός της κοντέσας, ο οποίος ήταν εκ γενετής τυφλός, έγινε καλά μετά από θερμές προσευχές μπροστά σ΄ αυτήν την εικόνα.
Μετά από αυτό το θαύμα η κοντέσα χάρισε την εικόνα στη Μονή του Ποτσάεβ όπου μέχρι τις μέρες μας επιτελεί πάμπολλα θαύματα.Τιμάται στις 23 Ιουλίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: