ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η θαυματουργή εικονα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΣΟΥΝ (9 Οκτωβρίου)



Αυτή η εικόνα προέρχεται από την Έφεσο και έφτασε στην Ρωσία δια μέσου δύο θαυματουργών αντιγράφων:Ένα στις 9 Οκτωβρίου 988 και ένα το 1162-1163.Δεν γνωρίζουμε ποιός αγιογράφησε την εικόνα της Παναγίας Κορσούν,η παράδοση λέει ότι ίσως να είναι ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

 Στις 9 Οκτωβρίου η ρωσική εκκλησία εορτάζει την μεταφορά της εικόνας ''Κορσούν''από το Κορσούν στο Κίεβο από τον Άγιο ισαπόστολο Βλαδίμηρο,αργότερα μεταφέρθηκε στο Νόβγκοροντ για να καταλήξει στην Μόσχα.Σήμερα η εικόνα βρίσκεται στον Καθεδικό Ναό της Κοιήσεως της Θεοτόκου στην Μόσχα.

 Ένα άλλο αντίγραφο της εικόνας ''Κορσούν μεταφέρθηκε από την Έφεσο το 1162 ως εξής:Η Αγία Ευφροσύνη του Πολοτσκ(23 Μαίου)η οποία ανύψωσε την Ι.Μ.του Σωτήρος Χριστού στο Πολοτσκ,έμαθε για αυτήν την θαυματουργή εικόνα και έστειλε δώρα στον αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό και στον πατριάρχη Λουκά Χρυσοβέργο για να λάβει ένα αντίγραφο αυτής.

 Όταν η εικόνα πέρασε από το Κορσούν οι ντόπιοι επέμεναν όπως η εικόνα να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στον τόπο τους.Η εικόνα έμεινε στο Κορσούν ένα χρόνο και γι'αυτό πήρε την ονομασία''Κορσούν-Έφεσος'',όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα.
 Το 1239 η εικόνα μεταφέρθηκε στο Τοροπέτς με την ευκαιρία του γάμου της πριγκήπισσας Αλεξάνδρας του Πολότσκ με τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Νέφσκι(μετέπειτα άγιο/23 Νοεμβρίου)όπου έμεινε μέχρι το 1917.



Αποτέλεσμα εικόνας για КОРСУНСКАЯ
 Εν τω μεταξύ εμφανίστηκαν πολλά αντίγραφα της εικόνας ''Κορσούν:Στο Νίζνι Νόβγκοροντ(903)του ιερομοναχου Συμεών και στο Σούζνταλ.Στο Σουζνταλ υπάρχουν αρκετά αντίγραφα της εικόνας,με κάποιες διαφορές στην απεικόνισή της αλλά όλες θαυματουργές.

 Η εικόνα Κορσούν αναφέρεται και στον βίο της Αγίας Δωροθέας του Κασίν(24 Σεπτεμβρίου),η οποία βρήκε μια εικόνα της Παναγίας του Κορσούν στα ερείπια ενός μοναστηριού,την πήρε στο κελί της και έγινε διάσημη για τα πολλά θαύματά της(16ος αιώνας)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ Ωραία Εικόνα της Παναγίας θα μου Πεις Ποιά Εικόνα της με την Μορφή της Παναγίας δεν είναι Ωραία!