ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο Όσιος Αντώνιος του Ιέζερ ο Ησυχαστής (+23 Νοεμβρίου)

Σχετική εικόνα
Ένας από τους μεγαλύτερους ησυχαστές των Καρπαθίων ήταν ο Όσιος Αντώνιος από την σκήτη Ιέζερ(Κέια-Βέλτσεα),γνωστός στους ντόπιους πιστούς ως ο Όσιος Αντώνιος ο Ησυχαστής.
 Γεννήθηκε στον νομό Βέλτσεα της Ρουμανίας.Εκάρη μοναχός στην Σκήτη Ιέζερ,το μέρος όπου ασκήτεψε από νεαρή ηλικία.Το 1690 περίπου,με την ευλογία του ηγουμένου αποτραβήχθηκε στο Όρος Ιέζερ και αγωνίστηκε σε μια μικρή σπηλιά,σκαμμένη σ'έναν βράχο.
Αποτέλεσμα εικόνας για antonie iezer
Παίρνωντας ευλογία έσκαψε με τα χέρια τον μεγάλο βράχο για να φτιάξει ένα μικρό παρεκκλήσι.Τρία χρόνια διήρκεσε αυτή η εργασία.Την ημέρα εργαζόνταν και την νύχτα αγρυπνούσε  προσευχόμενος με τα χέρια υψωμένα,χύνωντας δάκρυα μετανοίας.Αργότερα ο επίσκοπος του Ρέμνικου Βέλτσεα Ιλαρίνας εγκαινίασε το παρεκκλήσιο.Εδώ έκανε χιλιάδες μετάνοιες και τελούσε όλες τις ακολουθίες του νυχθημέρου.Στις μεγάλες εορτές ερχόνταν ένας ιερομόναχος από την σκήτη και τελούσε την Θεία Λειτουργία.
Η φήμη της αγιωσύνης του εξαπλώθηκε σε όλην την περιοχή και πολλοί μοναχοί,ιερείς και πιστοί ερχόνταν να τον συμβουλευτούν και να ζητήσουν την προσευχή του.Ο ησυχαστής τους δεχόνταν όλους με αγάπη,τους συμβούλευε, τους ανάπαυε και τους έθρεφε με την διδασκαλία του.
Αποτέλεσμα εικόνας για antonie iezer
 Μετά από 25 χρόνια σκληρής άσκησης ο όσιος  Αντώνιος παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού το 1714.Οι πιστοί μέχρι σήμερα ανεβαίνουν στην σπηλιά του Οσίου Αντωνίου του Ησυχαστή για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.
Η μνήμη του τιμάται στις 23 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: