ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πατερικός λόγος για την ιεραποστολή


Καθεδρικό Ναό και το περίφημο vsehvalnyh 12 Αποστόλων
 «Πού 'ναι οι ειδωλολάτρες; Ας έρθουν να γνωρίσουν τη δύναμη του Χρίστου ψηλαφώντας τίς αδιά­ψευστες πραγματικότητες. Ας τον λατρεύσουν καί για τίς δυο αίτίες καί επειδή πρόβλεψε καί διακήρυ­ξε το άπλωμα της πίστης καί επει­δή πραγματοποίησε αυτή την ε­παγγελία.
  Γιατί αυτός είναι πού γέμισε με δύναμη το προζύμι του πρώτου πυρήνα των Αποστόλων. Καί γιαυτό ακριβώς σκόρπισε μέ­σα στο πλήθος των ανθρώπων τους πιστούς του, για να μεταδί­δουμε στους άλλους τη δική μας σωστή αντίληψη για το Θεό.
 Λοιπόν, κανένας ας μην προφασίζεται ανεπάρκεια. Μέσα στο ίδιο το κή­ρυγμα ενυπάρχει μεγάλη δύναμη κι αυτό πού θα ζυμωθεί, αφού α­νακατευτεί με το προζύμι, μετα­τρέπεται καί το ίδιο σε προζύμι.Όπως ακριβώς ό σπινθήρας, όταν ανάψει τα ξύλα, τα μετατρέπει σε νέες εστίες μεταδόσεως της φω­τιάς. Έτσι γίνεται καί με το κή­ρυγμα. 
 Δε μίλησε όμως ό Χριστός για φωτιά,μίλησε για προζύμι. Γιατί στο δυνάμωμα της φωτιάς συμβάλλουν καί τα ξύλα, ενώ το ζυμάρι το δημιουργεί εξ'ολοκλήρου το προζύμι.
 'Αν τώρα σκεφτείς ότι δώδεκα άνθρωποι, οι Απόστολοι, κατόρθωσαν να μεταδώσουν το μήνυμα του Χριστού σ' όλη την οι­κουμένη, θα δεις πόση θα είναι ή αθλιότητα μας όταν, αν καί είμα­στε τόσο πολλοί, δεν κατορθώσου­με να γίνουμε προζύμι καί να φέ­ρουμε στην πίστη τα υπολείμματα της ειδωλολατρίας».

('Αγιος Ιωάννης ό Χρυσόστομος, Όμιλία ΜΣΤ' στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ΡG 58, 478-479).

Δεν υπάρχουν σχόλια: