ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η εικόνα της Παναγίας «Ο άγρυπνος οφθαλμός»


Η εικόνα της Παναγίας «Ο άγρυπνος οφθαλμός»ανήκε αρχικά στην ευλαβή οικογένεια του διάσημου ιεροκύρηκα,πρωθιερέως Ροντιόν Πουτιάτιν(1807-1869)εφημέριος του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού του Ριμπινσκ.
Μετά τον θάνατό του η κόρη του δώρησε την εικόνα σε ένα παρεκκλήσιο  που ανήκε σε ένα γυναικείο μοναστήρι του Ρίμπινσκ.
Η εικόνα έγινε γνωστή μέσα από τις πολλές θαυματουργικές της επεμβάσεις.Η ονομασία της προέρχεται από την επιγραφή που υπάρχει στο κάτω μέρος της εικόνας.«Εγώ καθεύδω καί ή καρδία μου αγρυπνεί»(Άσμα 5,2).
Μετά το κλείσιμο της μονής,την δεκαετία του'30,η εικόνα βρέθηκε στα χέρια του αρχιεπισκόπου Κοστρομά και Γκάλιτς Κασσιανού.Λίγο πριν τονθάνατό του ο Κασσιανός εμπιστεύθηκε την εικόνα στα χέρια του διαδόχου του Αλεξάνδρου εξεφράζοντας την επιθυμία όπως η εικόνα να τοποθετηθεί στον Καθεδρικό Ναό του Ρίμπινσκ όταν οι καιροί θα το επιτρέψουν.
Στις 22 Αυγουστου 1997,κατά την επίσκεψη του τότε πατριάρχου Αλεξίου του Β στο Ρίμπινσκ,ο αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος εκπληρώνοντας την επιθυμία του προκατόχου του,παρέδωσε και τοποθέτησε την εικόνα στον Καθεδρικό Ναό.
Η εικόνα είναι αναγεννησιακή και παρουσιάζει τον Χριστό ως βρέφος να κοιμάται.Η Παναγία ακουμπώντας το χέρι της στο τραπέζι κοιτάζει τον Υιό της με κάποια λύπη.Η επιγραφή της εικόνας έχει την ακόλουθη έννοια:''Ο Σωτήρας Χριστός και η ευλογημένη Μητέρα Του,αγρυπνούν ασταμάτητα για την σωτηρία μας''.
Κοντα στην αναγεννησιάκη αυτή εικόνα υπάρχουν και οι ανατολικές απεικονίσεις που παρουσιάζουν τον Χριστό ως 12χρονο να καθευδει και την Μητέρα του να αγρυπνά δίπλα Του.
Σύμφωνα με μία άλλη ερμηνεία το όνομα της εικόνας «Ο άγρυπνος οφθαλμός''αφορά στον Χριστό ο οποίος αν και καθευδει,νοιάζεται συνεχώς για την σωτηρία των ανθρώπων.Ο Ίδιος ταπεινός ων,αφήνεται να Τον επιβλέπει και να ξαγρυπνά δίπλα Του η Αειπάρθενος Μητέρα Του. 
Η Παναγία δεν εμφανίζεται στην εικόνα μόνη της,αλλά συνοδευόμενη από κάποιον άγγελο ή από τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα.
Η αγιογραφική βάση της εικόνας και το ότι ο Κύριος καθεύδει χωρίς να σταματήσει να νοιάζεται για την σωτηρία των ανθρώπων βρίσκεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο(8-23,26)

 ΚΑΙ ΟΤΕ ΕΙΣΗΛΘΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΛΟΙΟΝ ΗΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΑΥΤΟΥ
  ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΕΙΝΕΝ ΕΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΗ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟΝ ΕΣΚΕΠΑΖΕΤΟ ΥΠΟ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΕΚΟΙΜΑΤΟ
 ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΘΟΝΤΕΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΑΥΤΟΥ ΕΞΥΠΝΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΛΕΓΟΝΤΕΣ ΚΥΡΙΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ ΧΑΝΟΜΕΘΑ
ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑ ΤΙ ΕΙΣΘΕ ΔΕΙΛΟΙ ΟΛΙΓΟΠΙΣΤΟΙ ΤΟΤΕ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΕΠΕΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑΝ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕ ΓΑΛΗΝΗ ΜΕΓΑΛΗ
                        Ένας άλλος εικονογραφικός τύπος της εικόνας ''Ο άγρυπνος οφθαλμός΄΄παρουσιάζει τον Χριστό ως βρέφος ,ανάμεσα στα αγγελικά τάγματα,κοντά στην Μητέρα Του,μαζί με τα άλλα δύο πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.Στην άκρη της εικόνας παρουσιάζονται μορφές αγίων.Η εικόνα αυτή απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τον Χριστό ως ''Θεό και Άνθρωπο, Βρέφος και Παντοκράτωρ,Ταπεινό Υιό και Δεσπότη.Η εικόνα τιμάται στι 29 Μαίου.www.proskynitis.blogspot.gr                                                                               

2 σχόλια:

Panda The Asian Bear είπε...

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΡΥΠΝΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΛΛΗΣΩ ΣΕ ΞΥΛΟ

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

ΕΔΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΜΕΓΕΘΗ

https://www.google.gr/search?q=икона+божией+матери+недремлющее+око&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=D2LuU8qwMoq-0QXaSQ