ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Ιερός Ναός Αγ.Νικολάου Φουντουκλί Ρόδου

Ο Ναός που χρονολογείται τον 14ο με 15ο αιώνα μ.Χ., είναι κεντρικός τετράγωνος χώρος ο οποίος καλύπτεται με τρούλο. Οι τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται επίσης το 14ο με 15ο αιώνα μ.Χ., παρουσιάζουν μερικές εικονογραφικές ιδιαιτερότητες.
 Τα δύο πορτραίτα των δωρητών μας κάνουν να υποθέσουμε ότι, ο χορηγός ήταν ένας βυζαντινός ανώτερος διοικητικός υπάλληλος που αφιέρωσε την εκκλησία στον Άγιο Νικόλαο. Στο νότιο τοίχο της δυτικής κόγχης, εικονίζονται ο κτήτορας με τη σύζυγο του κάτω από διακοσμητικό τόξο να κρατούν το ομοίωμα του ναού. Συγχρόνως, δέονται προς τον  Χριστού πιο πάνω που τους ευλογεί.
 Σημαντικό σε αυτήν την εκκλησία είναι η τριπλή σύνθεση των τοιχογραφιών στην κόγχη. Στο βόρειο τοίχο, εικονίζονται τα τρία παιδιά του κτήτορα ένα κορίτσι και δύο αγόρια, δεόμενα κάτω από την προτομή του Χριστού- Εμμανουήλ. Από τις επιγραφές που τα συνοδεύουν μαθαίνουμε ότι όλα είχαν πεθάνει. Ο ναός πιθανών χτίστηκε και διακοσμήθηκε στη μνήμη τους.
 Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κατά παραγγελία του χορηγού, τον Παράδεισο στον οποίο είχαν εισέλθει τα παιδιά. Διακοσμητικά στοιχεία με πουλιά συμβολίζουν τον Παράδεισο. Το ίδιο σημαντικό είναι ότι εικονίζεται ο Χριστός ως παιδί, ο οποίος ευλογεί τα πεθαμένα παιδιά του δωρητή και όχι ως γενειοφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: