ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ρόλος των Σέρβων Ορθοδόξων στην Ελληνική επανάσταση

Μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Ελληνικής Επαναστάσεως, ήταν ο Σέρβος εκ Μαυροβουνίου, Βάσος Μαυροβουνιώτης (Васо Брајовић). Γεννήθηκε το 1797 στο χωριό Bjelopavlici του τότε τουρκοκρατούμενου Μαυροβουνίου, από Σέρβο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Ο Μαυροβουνιώτης από μικρή ηλικία αγωνιζόταν για τα ιδανικά της Ελευθερίας. Ήδη από τα 13 του, εισχώρησε σε διαφορες αντάρτικες ομάδες των Βαλκανίων που προξενούσαν ζημιές στους Οθωμανούς κατακτητές.

Μετά το ξέσπασμα της Επαναστάσεως, όλος ο Ορθόδοξος κόσμος των Βαλκανίων συσπειρώθηκε σαν μια γροθιά ενάντια στον τούρκο τύρρανο. Ο Μαυροβουνιώτης, δεν θα μπορούσε να μείνει άπραγος. 

Την Άνοιξη του 1821 οργάνωσε μια ομάδα 120 Σέρβων και Ελλήνων ανταρτών, όλοι εκ Μαυροβουνίου, και ξεκίνησε για τον Μοριά όπου έκανε γνωριμίες με ντόπιους οπλαρχηγούς. Ήταν τότε που γνώρισε και τον Νικόλαο Κριεζώτη, επικεφαλή της Επανάστασης στην Εύβοια και που στην συνέχεια ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας.

Το 1822 έλαβε μέρος στην μάχη της Ακροπόλεως όπου και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Ηρωισμός που επέδειξε, τον ανέβασαν σε μια από τις πιο ηρωϊκές μορφές της εποχής.

Προτομή του Βάσου Μαυροβουνιώτη στην Ποντγκόριτσα

Στον Εμφύλιο συμπαρατάχτηκε με τις δυνάμεις της Κυβέρνησης (Κωλέττη). Για τις υπηρεσίες του πήρε τον τίτλο του Στρατηγού, και του δόθηκε σώμα 1,500 ανδρών (ολόκληρος στρατός για την εποχή).

Το 1826, παντρεύτηκε την Ελληνίδα Έλενα Πάγκαλου. Με την Έλενα απέκτησαν δύο γιούς, τον Αλέξανδρο και τον Τιμολέων, όπου και οι δύο έγιναν Στρατηγοί.

Την περίοδο του 1826 - 1827, ήταν από τους ελάχιστους οπλαρχηγούς που δεν νικήθηκε από τις ορδές των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ Πασά. Συμμετείχε επίσης και στις αποτυχημένες Επαναστάσεις για την απελευθέρωση της Κύπρου και του Λιβάνου.

Μετά την απελευθέρωση, ήταν στενός συνεργάτης του Βασιλέως Όθωνα μέχρι και τον θάνατο του στις 9 Ιουνίου του 1847.

ΠΗΓΉ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: