ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η Ορθοδοξία στην Νήσο Τουμπαμπάο


Στις 8 Σεπτεμβρίου 2013 τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ναό της Παναγίας στην Νήσο Τουμπαμπάο(http://en.wikipedia.org/wiki/Tubabao).Ο νέος ναός χτίζεται στην θέση ενός παλαιότερου τον οποίον είχαν φτιάξει οι Ρώσοι πρόσφυγες οι οποίοι κετέφυγαν στο νησί την περίοδο 1949-1951.Σε αυτόν τον ναό είχε λειτουργήσει και ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς.Φέτος έγινε η Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια.
Ένα μικρό γκρουπ Ορθοδόξων ταξίδεαν από το Leyte(Φιλιππίνες)μαζί με τον π.Φίλιππο Μπαλίντζιτ,υπεύθυνο της ιεραποστολής στις Φιλιππίνες,συνοδευόμενοι και από 10 νεοφώτιστους αδελφούς από το Palo(Φιλιππίνες) 
 Φτάσαμε στην Γκουιάν το Σαββάτο το βράδυ.Το πρωί της Κυριακής στις 5.45 πήραμε από τις αποβάθρες βάρκες και περάσαμε στην Νήσο Τουμπαμπάο
Οι προσκυνητές στην βάρκα







Για να φτάσουμε στον ναό χρειάστηκε να περπατήσουμε γύω στο 1,6 χιλιόμετρα.Περπατήσαμε τον ίδιο δρόμο που είχαν ακολουθήσει οι Ρώσοι πρόσφυγες,περνώντας κοντά απο τις φτιαγμένες με μπαμπού καλύβες των ντόπιων.



Περπατώντας προς τον ναό


.
Φτάσαμε στο νέο ναό περνώντας από μια θαμνώδη περιοχή


Πρωτοβλέποντας τον ναό


Ο π.Φίλιππος κρέμασε τις εικόνες και ετοιμάσαμε τον ναό για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία





Ένας πάγκος χρησιμοποιήθηκε για Προσκομιδή

'Ηταν η στιγμή να αρχίσει η Θεία Λειτουργία.''Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος''Οι απαντήσεις δόθηκαν στην τοπική διαλεκτο Waray.







Η Απόλυση


Αφού μοιράσαμε εικόνες στους πιστούς βγάλαμε φωτογραφίες και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε.Τότε ο π.Φίλιππος με σύστησε σε μια γηραιά κάτοικο του νησιού,την Εμιλιάνα.Αυτή θυμόνταν την άφιξη των Ρωσων προσφύγων.Ήταν τότε 7 ετών.Με χαιρέτησε λεγοντάς μου ''Dobry utro'' και ''Dobry den''Ήταν οι ρωσικές λέξεις που θυμόνταν.


 Η Εμιλιάνα με τον π.Σεραφείμ

Θυμάται πως οι Ρώσοι ζητούσαν από αυτή και τα άλλα παιδιά να φέρουν από τις αυλές τους λουλούδια για τον ναό.Αυτοί τους ανταπέδιδαν δίνοντάς τους ψωμί κάτι που έχει εντυπωθεί βαθιά στην μνήμη της.

.
Μιλήσαμε και έναν κύριο . Ήταν ένας κατηχούμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ονόματι Μέλινγκ.Αυτός καθάριζε το κτήμα όπου στο μέλλον ελπίζεται να χτιστεί ένα ορθόδοξο ρωσικό μοναστήρι.Καθώς έσκαβε βρήκε έναν ασημένιο σταυρό ο οποίος πιθανόν ανήκε σε κάποιον από τους Ρώσους πρόσφυγες..Τώρα θα τον βάλει στον λαίμο του ο Μελινγκ στην βάπτιση του




 Ο Μέλινγκ και η Εμιλιάνα με τον π.Σεραφείμ

Ο π.Φίλιππος πληροφορήθηκε πως υπήρχαν κι άλλοι που θυμόνταν τους πρόσφυγες.Ένας από αυτούς είναι ένας 90χρονος που ζει στην άλλη πλευρά του νησιού.Οταν ο π.Φίλιππος του συστήθηκε ως ρώσος ορθόδοξος μοναχός εκείνος του είπε:''Αποκλείεται να είσαι Ρώσος.Οι Ρώσοι είναι τεράστιοι''!
Ο π.Φίλιππος του έδειξε μια φωτογραφία του Αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς ο ηλικιωμένος κύριος θυμήθηκε πως είχε λειτουργήσει εκεί!''Αυτός όμως ήταν κοντός σαν Φιλιππινέζος.Οι άλλοι Ρώσοι ήταν τεράστιοι''.Ήταν ξεκάθαρο πως είχε συναντήσει τον Άγιο Ιωάννη.
 Ξεκινήσαμε για την προβλήτα για να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής προς το Λέιτ και από εκεί το αεροπλάνο για Μανίλα.Μας συνόδευσαν οι ντόπιοι χαιρετώντας μας και προσκαλώντας μας να πάμε πάλι.
 Archpriest Seraphim Bell

Δεν υπάρχουν σχόλια: