ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Δημάς μοναχός Καυσοκαλυβίτης (†1928). Ο άγνωστος Ρώσος ασκητής που μετέδωσε το χάρισμα της ευχής και το διορατικό στον όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη

“Νηπτικός πατήρ που, περί τα τέλη του 19ου αιώνα, κατοίκησε στην ξηροκαλύβη του Τιμίου Προδρόμου ασχολούμενος και με την ωρολογοποιία. Παρά το ότι το κελλί του ευρίσκετο σε ανηφορικό δύσκολο μονοπάτι και παρά το γήρας του, ήτο ανελλιπής εις τας θείας λειτουργίας του Κυριακού και μετελάμβανε συχνά εν κατανύξει και μετά δακρύων. Άφησε αγαθή μνήμη στους πατέρες”.
(Μάξιμος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης,
Ασκητικές μορφές και διηγήσεις από τον Άθω,
 Άγιον Όρος 2006, σ. 370)

Ο ιερομόναχος Μάξιμος Καυσοκαλυβίτης, στα δύο βιβλία που έγραψε για τη σκήτη και τους ασκητές της περιοχής, διέσωσε πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες.

Το κείμενο του οσίου Πορφυρίου, που ακολουθεί και αναφέρεται στη σχέση του με τον Γερο-Δημά, είναι από το βιβλίο: Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Χρυσοπηγής, Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος και λόγοι, έβδομη έκδοση, Χανιά Κρήτης 2006, σ. 78-84.
Η ξηροκαλύβη του Τιμίου Προδρόμου στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων, 
στην οποία έζησε ο όσιος ασκητής Δημάς ο Ρώσος από το 1893 μέχρι το 1928

(φωτογραφία: Μάξιμος ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης, Καυσοκαλύβια, Άγιον Όρος 1995, σ. 43)
Το πηγάδι της ξηροκαλύβης του Τιμίου Προδρόμου στη σκήτη των Καυσοκαλυβίων

(φωτογραφία: Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ, Από το περιβόλι της Παναγίας νοσταλγικές αναμνήσεις, Ιερά Μονή Παρακλήτου 1981, σ. 100

Δεν υπάρχουν σχόλια: