ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Η εκκοσμικευμένη υπόδειξη του Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη προς τον Αγίο Νεκτάριο

«Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή» - Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, εις το βιβλίον του «Ο Άγιος Νεκτάριος» (των εκδόσεων του “Ορθοδόξου Τύπου”), διασώζει ένα περιστατικό με τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη και τον Άγιο Νεκτάριο.
 Το φιλομόναχο και ασκητικό φρόνημα του Αγίου Νεκταρίου, προσέκρουσε στην εκκοσμικευμένη στάση του Πατριάρχη Μελέτιου Μεταξάκη, στην ολοκλήρωση του κτισίματος του ερειπωμένου Μοναστηριού, της Ζωοδόχου Πηγής στην Αίγινα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Μοναστήρι αυτό στην Αίγινα, ήταν και το μόνο που υπήρχε. 
Τότε λοιπόν ο Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης, είχε μεταβεί στην Αίγινα για αποτρέψει τον Άγιο Νεκτάριο, να ολοκληρώσει το κτίσιμο του Μοναστηριού. Χαρακτηριστική ήταν και παρατήρηση υπόδειξή του, για να σταματήσει το κτίσιμο:
 «Τι κάνεις εδώ; Μοναστήρι κτίζεις τώρα; Δεν βλέπεις ότι τόσα εξωκκλήσια γύρω εδώ ερήμωσαν; Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή». Η τελευταία παρατήρησή του «Δεν είναι για Μοναστήρια στην σημερινή εποχή», εμφανώς καταδεικνύει το ολίσθημα της εκκοσμίκευσης. 
Ο Άγιος Νεκτάριος, ο «ένθεος θεράπων Χριστού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Απολυτίκιόν του, την εκκοσμικευμένη υπόδειξη αγνόησε και συνέχισε την ολοκλήρωση του Μοναστηριού.
 Ο Άγιος Νεκτάριος αναστήλωσε την ερειπωμένη από το έτος 1834 «από τότε που οι Βαυαροί μαγαρίσαν τις Εκκλησίες και τα Μοναστήρια» κατά τον Μακρυγιάννη, Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία μετά την αναστήλωσή της αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα. 
Θα πρέπει να προσθέσομε ότι η επίσημη αναγνώριση της Μονής έγινε μετά την κοίμηση του Αγίου στις 15 Μαΐου 1924. Προς τούτο η ευγνωμονούσα Εκκλησία, εις τα Προσόμοια του Εσπερινού, “Εν τω Μικρώ Εσπερινώ” ψάλλει «Την Μονήν ην ανήγειρας και κανόσι τετείχικας, εις ψυχών Νεκτάριε περιποίησιν…» και «όθεν εν Αιγίνη, θεοφρόνως εγείρεις, Μονήν σεπτή Όσιε».
ο
Κατά τον λόγο του Προφήτη Ιωήλ «εζήλωσε Κύριος την γην αυτού και εφείσατο του λαού αυτού» (Ιωήλ 2,18) και όντως Άγιον Ιεράρχη «τον νεοφανή φωστήρα της Εκκλησίας» (Δοξαστικό Μικρού Εσπερινού) ανέδειξε «εν εσχάτοις χρόνοις». Όπως είχε προειπεί ο Άγιος Νεκτάριος, «η Αίγινα θα γίνει, το Άγιον όρος των Μοναζουσών», έτσι και έγινε. Περί τα δέκα γυναικεία Μοναστήρια, λειτουργούν στην Αίγινα. 
Το επακόλουθο για τον Άγιο Νεκτάριο, τον «εν οσιότητι και αληθεία θεοπρεπώς πολιτευσάμενον»  (Δοξαστικό Μικρού Εσπερινού) και«Ορθοδόξων δογμάτων ερμηνευτήν» (Κάθισμα Όρθρου), η αγιοκατάταξή του και το πλήθος των θαυμάτων του, ενώ για τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη, η πληθύς των θεολογικών ενστάσεων και οι πάμπολλες εκφράσεις λύπης, για τις εκπτώσεις αληθείας στις οποίες υπέπεσε.
 Β. Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: