ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσακας ελληνικη οικογενεια

Ο πατέρας του σπιτιού ήταν πολύ ¨της εκκλησίας¨.Με κάλεσε σπίτι του, να φάμε. Πήγα.Είχαν φοβερά ορεκτικά.Μετά ήρθε ένας απίστευτος μουσακάς. Και τέλειες σαλάτες.
Όταν πέρασε λίγη ώρα, είπε ο πατέρας με ύφος σοβαρό, να σταματήσουν όλοι τώρα να τρώνε, για να ακούσουνε τον ¨πάτερ¨, που θα μιλήσει ¨πνευματικά¨.
Τα παιδιά σώπασαν βαριεστημένα, οι άλλοι απόρεσαν γιατί αυτή η διακοπή, τα μωρά ήθελαν νερό και έπαιζαν.
Εγώ κοίταζα το επόμενο κομάτι που είχα σκοπό να φάω πριν κρυώσει.

Ο ευσεβής κύριος περίμενε να πω κάτι βαθυστόχαστο και πήρε την ανάλογη πνευματική στάση.
Σκέφτηκα να μιλήσω για τις ατέλειωτες ώρες που αυτή η μάνα χτες βράδυ τηγάνιζε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πατάτες, και τσιγάρισε τον κιμά. Έκανε και την κρεμώδη βουτυράτη μπεσαμέλ, προσέχοντας να μη σβολιάσει. Κι έβαλε επάνω πεκορίνο, αν κατάλαβα καλά.
Θαύμασα την όρεξη της γυναίκας. Το κέφι της.Την επαίνεσα που έκανε αυτό το φαγητό.Ευχαρίστησα τον κύριο που με κάλεσε σπίτι του, και την αγάπη της οικοδέσποινας για όλους μας και για μένα, που κουράστηκε τόσο.

¨Βλέπεις μονάχα ένα κομάτι μουσακά στο πιάτο σου,κι όμως κρύβει τόσα πολλά¨, είπα ενθουσιασμένος στο τέλος, και σταμάτησα.
Αυτό ήταν το κήρυγμά μου. Τέλος. That’s it!

Κι είπε ο πατέρας του σπιτιού, ξανά, επιμένοντας: Καλός ο μουσακάς, μα θα μας πείτε και κάτι πνευματικό τώρα, πάτερ;..
Ναι, απάντησα. Θα ήθελα άλλο ένα κομμάτι! Μοσχοβολάει τόσο!
Ας φάμε!
Μαράζωσε ο άνθρωπος. Δεν ξέρω αν με καλέσει πάλι για φαγητό.
Με το δίκιο του.Τον απογοήτευσα στην πνευματική του δίψα.

Μόνο η γυναίκα του αργά εκείνο το βράδυ, μου έστειλε ένα μήνυμα, με λίγες λέξεις: Ευχαριστώ που εκτιμήσατε τον κόπο μου. Σπάνια γίνεται αυτό στο σπίτι. Σήμερα κοιμάμαι πολύ ευτυχισμένη που άκουσα ένα ευχαριστώ.
ΥΓ: Μην παίρνουμε αέρα, έτσι; Η νηστεία δεν τελείωσε!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γνωρισα εναν ψαλτη (κοσμικο- λαικο) μεσα σε καποιον Ιερο ναό, που εχει τελειωσει και Θεολογικη σχολη Αθηνων,εχει διαβασει και μια βιβλιοθηκη βιβλια, νηστευε αυστηρα και μαλιστα αλαδωτο ολη την Μεγαλη Σαρακοστη του Πασχα, όμως είχε την πολυ κακια συνηθεια να μιλαει με σεξιστικα υπονοουμενα ΚΑΙ αυτες τις μερες. Με επαιρνε πχ τηλεφωνο, και ελεγε ασεμνες εκφρασεις και θυμωνα.Του ελεγα νηστευεις αλάδωτο με το στομα και το μυαλο σου ειναι γεματο σαρκολατρεια και βρωμα...Πως ειναι δυνατον μερικα ατομα να παριστανουν τους δηθεν ασκητες και να ψελνουν και να σκεφτονται τοσο βρωμικα ;;;;;;;;; Ημαρτον! προτιμω να φαω ενα αυγο και τυρι με ευλογια , παρα να το παιζω ασκητρια της ερημου και να κοροιδευω τους γυρω.Ημαρτον...Δεν νομιζω να παει κανεις στη κολαση επειδη εφαγε μια σοκολατα...Ομως ο Χριστος μας θυμωνει με την υποκρισια.