ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Τι είναι η απόδοση εορτής;

Αποτέλεσμα εικόνας για τεμπλο ναος πηλιο
Κατά την απόδοση εορτής τελείται η εορτή (Θεία Λειτουργία) πανηγυρικά όπως και την πρώτη μέρα αυτής.

Συνήθως η απόδοση εορτής γίνεται μετά από οκτώ ημέρες. Ουσιαστικά δηλαδή παρατεινεται η εορτή. Απόδοση έχουν μόνο οι Μεγαλύτερες Εορτές της Εκκλησίας μας.

Πως προέκυψε όμως η απόδοση των εορτών;Πρόκειται για μια «κληρονομιά» του Μωσαϊκού Νόμου.
Με ρητή διάταξη του Μωσαϊκού Νόμου, οι μεγάλες Ισραηλιτικές εορτές διαρκούσαν 8 ημέρες. (Έξοδος 2/β: 15-19, Λευϊτικό 23/κγ: 36-39 και Αριθμοί 29/κθ: 35). Αυτή τη συνήθεια την κληρονόμησε και η Χριστιανική λατρεία. Από πολύ ενωρίς επικρατούσε η συνήθεια, (τουλάχιστον στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων), να παρατείνεται ο εορτασμός των μεγάλων Χριστιανικών εορτών του Πάσχα, των Επιφανείων και της Πεντηκοστής για οκτώ ημέρες.

Από θεολογικής πλευράς, αυτή η παράταση αποτελεί και μια υπέρβαση του ιστορικού/λειτουργικού χρόνου και μια πρόγευση της αιωνιότητας.

Μερικά παραδείγματα:

*Η γιορτή των Γενεσίων της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) αποδίδεται την 12η, λόγω της εορτής της Υψώσεως του τιμίου Σταύρου που πλησιάζει, η οποία πάλι αποδίδεται κανονικά την 21η Σεπτεμβρίου.

*Η γιορτή των Εισοδίων διαρκεί από την 21η μέχρι την 25η Νοεμβρίου, 

των Χριστουγέννων από την 25η μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 
και της Μεταμορφώσεως από την 6η μέχρι της 13η Αύγουστου.

*Η Θεομητορική γιορτή της Υπαπαντής, εάν μεν συμπέσει στην Τεσσαρακοστή, αποδίδεται αυθημερόν, εάν όμως προηγηθεί απ’ αυτή, τότε οι ημέρες του εορτασμού και η απόδοση εξαρτώνται από το πόσο κοντά είναι προς εκείνη.

*Η γιορτή του Ευαγγελισμού, (λόγω Μ.Τεσσαρακοστής), αποδίδεται αυθημερόν, όμως συμπληρώνεται στις 26, δηλαδή στη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

*Η Απόδοση του Πάσχα γίνεται την παραμονή της Αναλήψεως του Κυρίου

dogma.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΕΟΡΤΩΝ! ΑΚΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΤΡΟΠΑΡΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Τι ομορφο τεμπλο.! Αυτη η εκκλησια ποια ειναι ?
Τιμαται καποια Αγια...