ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ο Άγιος Ευθύμιος (Takaishvili) ο άνθρωπος του Θεού

Σχετική εικόνα
Ο Άγιος Ευθύμιος (Ekvtime) Takaishvili γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1863, στην Τιφλίδα. Ἦταν Ιστορικός, αρχαιολόγος και δημόσιο πρόσωπο. Η συμβολή του στη γεωργιανή ιστορία είναι ανυπολόγιστη. Το 1887 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ιστορίας και Φιλολογίας της Αγίας Πετρούπολης και επέστρεψε στο σπίτι του ως διδάκτορας της φιλοσοφίας.

 Ο Άγιος Ευθύμιος (Ekvtime) Takaishvili ασκούσε ενεργό επιστημονική, παιδαγωγική και δημόσια καριέρα και πίστευε πως το καθήκον του ήταν να συλλέξει υλικό για τις ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες στη Γεωργία. Το 1907, ο Ekvtime ίδρυσε την «Ιστορική και Εθνογραφική Κοινωνία της Γεωργίας», η οποία, μετά από αρκετά χρόνια, συνέλεξε έναν πολύ σημαντικό αριθμό υλικών. Πέρα από αυτό,ο Takaishvili αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Γεωργιανής Εκκλησίας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ίδρυση του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας το 1918. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ექვთიმე თაყაიშვილი)
 Το 1921, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Τιφλίδα, η Μενσεβικική κυβέρνηση της Γεωργίας έφυγε στη Γαλλία και πήραν μαζί τους ιστορικούς και πολιτισμικούς πολύτιμους θησαυρούς, καθώς και χειρόγραφα. Ο εθνικός θησαυρός συνοδευόταν από τον Ekvtime Takaishvili και έτσι ξεκίνησε η μεγαλύτερη αποστολή του.Ζώντας στη Γαλλία,ο Takaishvili συνέχισε τις επιστημονικές του δραστηριότητες. Το 1922, εξελέγη μέλος της Νομισματικής Εταιρείας Παρισίων και το 1925 - μέλος της Ανατολικής Κοινωνίας της Γαλλίας. Το 1937-1939,ο Takaishvili ήταν πρόεδρος ενός ιδρύματος που είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ονομάστηκε «Γεωργιανές Εκδόσεις Λαογραφικών και Αρχαιολογικών Υλικών».

 Πέρα από αυτό, ήταν μέλος του συντακτικού συμβουλίου ενός περιοδικού που ονομάζονταν Georgica. Ωστόσο, ενώ ζει στη Γαλλία, ο κύριος στόχος του Ekvtime Takaishvili ήταν να διαφυλάξει τον γεωργιανό εθνικό θησαυρό και ο θησαυρός πραγματικά χρειαζόταν προστασία. Βρετανικά και αμερικανικά μουσεία ενδιαφέρονταν για την αγορά των ειδών και η χήρα του Κόμη Obolensky, μια γεωργιανή πριγκίπισσα,η Σαλώμη Dadiani ισχυριζόταν ότι ήταν η μόνη αληθινός κληρονόμος του θησαυρού. Άρχισε ακόμη νομική δράση κατά του Takaishvili. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί ερεύνησαν το διαμέρισμα του Takaishvili αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Αργότερα, η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο θησαυρός θα έπρεπε να δοθεί στο μουσείο του Λούβρου. Το 1935, η εξόριστη κυβέρνηση της Γεωργίας επίσημα εμπιστεύτηκε τον θησαυρό στον Ekvtime Takaishvili.
Αποτέλεσμα εικόνας για ექვთიმე თაყაიშვილი)
 Ο Takaishvili ζούσε σε πολύ κακές συνθήκες. Το 1931, η σύζυγός του, Νίνο πέθανε. Ήδη πολύ γέρος, ο Ekvtime έμεινε μόνος. Πολλές φορές ήταν στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά η υπόσχεση που είχε δώσει στο Θεό και τους ανθρώπους του έδωσε δύναμη να επιβιώσει. Το 1945, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις πήραν τη νίκη στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη Γεωργία και να φέρει πίσω το θησαυρό. Μετά από συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Σοβιετικής Ένωσης, ο θησαυρός φορτώθηκε σε αμερικανικό αεροπλάνο και πέταξε στην Τιφλίδα.Ο Takaishvili επέστρεψε επίσης στην πατρίδα του. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας στις 11 Απριλίου, 1945. 

Όταν ο Ekvtime πάτησε γεωργιανό έδαφος, κοίταξε τον ουρανό, στη συνέχεια, γονάτισε και φίλησε τη γη. Αποκαταστάθηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας και εξελέγη μέλος της Ακαδημίας. Στα επόμενα χρόνια έκανε πολλές δημόσιες ομιλίες. Το 1951, το σοβιετικό καθεστώς άρχισε να καταπιέζει τον Takaishvili. Η υιοθετημένη κόρη του, Λήδα Poltoiratskaya συνελήφθη και το 1952 ο Ekvtime απολύθηκε από το πανεπιστήμιο. Αυτό είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον Takaishvili και τον Φεβρουάριο του 1953, μόλις ένα μήνα πριν από το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, πέθανε από καρδιακή ανακοπή. Το 2002, το συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Γεωργίας τον ανακήρυξε ως "Ekvtime, ο άνθρωπος του Θεού" και δημιουργήθηκε ένα μετάλλιο προς τιμήν του. Το 2008, η εκκλησία του Αγίου Ekvtime του ανθρώπου του Θεού χτίστηκε στην Τιφλίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: