ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Στα Ψαρά μετά από 193 χρόνια η «Ψαριανή Παναγιά» του Δ. Θεοτοκόπουλου

Ζούμε στην εποχή των εικόνων, αλλά αυτή στην οποία θα αναφερθούμε σήμερα έχει ιστορική, πολιτιστική και συναισθηματική αξία για τους Ψαριανούς. Μετά από 193 χρόνια θα επιστρέψει για μερικές μέρες από τη Σύρο στα Ψαρά η εικόνα της Ψαριανής Παναγιάς, που πήραν μαζί τους στη φυγή οι Ψαριανοί που επέζησαν από την καταστροφή του 1824. Από τότε οι Ψαριανοί της Σύρου την λατρεύουν σαν στήριγμα και προστασία.
Μετά από επιθυμία παλιών Ψαριανών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κ. Κανάρης» ξεκίνησε τη διαδικασία να επιστρέψει προσκυνηματικά για λίγες μέρες η εικόνα στον τόπο της.
«Αφουγκρασθήκαμε την επιθυμία των ηλικιωμένων συγχωριανών μας, που είχαν ακούσει για το εικόνισμα από τους γονείς και τους παππούδες τους», δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου, Κική Κουτσοδόντη.
«Το αίτημα μας έγινε αποδεκτό από τους Μητροπολίτες Σύρου και Χίου, έχουμε υποβάλλει ημερομηνίες που μπορούμε να την υποδεχθούμε και να οργανώσουμε σχετικές εκδηλώσεις και περιμένουμε την επιλογή και απόφαση των Μητροπόλεων», δηλώνει με αίσθηση του έργου που αναλαμβάνει.

Ιστορία της εικόνας
«Η Κοίμηση της Παναγίας»,ανακαλύφθηκε το 1983 ότι είναι το πρώτο σωζόμενο έργο του El Greco με την υπογραφή «ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ο ΔΕΙΞΑΣ». Την έφερε στο φως ο αρχαιολόγος, ιστορικός Γιώργος Μαστορόπουλος, υπάλληλος της Γ' Εφορείας νήσων Β.Α. Αιγαίου.
Όπως σημειώνει στο εικονογραφημένο βιβλίο της Μαρίνας Πετρή «Η Παναγία του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο» ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Τσιουχάρης, τότε έγινε αντιληπτό ότι το εικόνισμα που μετέφεραν χρόνια πριν από τα Ψαρά χέρια άγια και θεοφοβούμενα ήταν μια εικόνα του Θεοτοκόπουλου πριν το 1567.

Η ιστορία της «Εκκλησίας των Ψαριανών»

Η ομώνυμη εκκλησία της Ερμούπολης, γνωστή ως «εκκλησία των Ψαριανών», από το όνομα της συνοικίας στην οποία ανήκει, χτίστηκε στα 1828-29 με χρήματα του Υδραίου Θεόδωρου Πλατανίτη. Όπως σημειώνει η συγγραφέας, «τα θεμέλια της έμοιαζαν να έχουν υγρασία, μα οι πιο παλιοί έλεγαν πως δεν είναι φυσική υγρασία, αλλά τα δάκρυα των Ψαριανών που είχαν χύσει πικραμένοι για τον ξεριζωμό τους και την τύχη της πατρίδας τους, τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.» Ξεκληρισμένοι είχαν βρει μια αγκαλιά στο λιμάνι της Σύρου. Ο όμορφος αυτός ναός ανακαινίστηκε πολύ αργότερα, το 1847 και τα εγκαίνια έγιναν το 1850.

Δεν υπάρχουν σχόλια: