ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην καμμένη, από τους ναζί, εκκλησία Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων.

Ότι απέμεινε από τη καμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου στέκεται εκεί για να μας θυμίζει μια ακόμη θηριωδία που διέπραξαν οι γερμανοί Ναζί . Ήταν 15 Ιουλίου του 1943 όταν το μαρτυρικό αυτό χωριό του Ζαγορίου πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί, οι οποίοι σκότωσαν και ένα αντρόγυνο.


Με θρησκευτική κατάνυξη παρουσία πλήθους πιστών και με μηνύματα κατά του ναζισμού, αναφορά στο κατοχικό δάνειο και στις γερμανικές αποζημιώσεις από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο στο κήρυγμα του, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου 2017 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην καμμένη, από τους ναζί, εκκλησία Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων.
Σχετική εικόνα
Την Λειτουργία παρακολούθησαν, ο καταγόμενος από τους Ασπραγγέλους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Παπαχρήστου, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, εκπρόσωποι φορέων των Ασπραγγέλων και πολλοί κάτοικοι.Η εκκλησία καταστράφηκε  στις 15 Ιουλίου 1943 από τους γερμανούς,  μαζί με σχεδόν όλο το χωριό και το μοναστήρι των Ασπραγγέλων.
Η τελευταία φορά που είχε τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ήταν το 1938 (η φωτογραφία από την εκκλησία προν καταστραφεί) για την εορτή της Πεντηκοστής και ακολούθησε πέντε χρόνια μετά το κάψιμο της εκκλησίας.
Στην κατεστραμμένη εκκλησία έγιναν τα τελευταία χρόνια αρκετές παρεμβάσεις με πρωτοβουλία της Μητρόπολης και της Ενορίας και χρηματοδότηση της Περιφέρειας-ο κ. Μάξιμος εξήρε το ενδιαφέρον και την προσφορά του κ. Καχριμάνη, τους νυν και πρώην Δημάρχων-για να αναδειχθεί και προγραμματίζονται και άλλες σε συνεργασία της Μητρόπολης με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς του χωριού.

Πρόκειται για μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο το 1778 που ήταν από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου, με βιτρό στοιχεία στο τέμπλο. Είχε γυναικωνίτη με καφασωτά και στο κέντρο του δαπέδου σκαλισμένο σε λίθινη πλάκα τον δικέφαλο αετό που καταστράφηκε πρόσφατα από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα σώζονται τμήματα των περιμετρικών τοίχων, το δάπεδο και κακή κατάσταση, οι βάσεις των κυλινδρικών κιόνων, η κόγχη του ιερού και η σκαλιστή είσοδος.

πηγές 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: