ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ο εορτασμός της γεννήσεως του Αγίου Νικολάου στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Рождество свт. Николая с чудом стояния в купели
Τοιχογραφία από το μοναστήρι του Αγ.Θεράποντος(περίπου 1502)όπου απεικονίζεται η γέννηση του Αγ.Νικολάου

Στην Ρωσική εκκλησιά υπάρχει παλαιά παράδοση να εορτάζεται η γέννηση του Αγίου Νικολάου,του μεγάλου Αγίου από τα Μύρα της Λυκίας που τόσο ευλαβείται ο ρωσικός λαός.
Βέβαια είναι μία εορτή που καμία άλλη Ορθόδοξη εκκλησία δεν εορτάζει.Γι αυτόν μάλλον τον λόγο η Αικατερίνη η Β' η Μεγάλη(1729-1796) κατήργησε τον εορτασμό της.Η ρωσική εκκλησία τιμάει την γέννηση του Αγίου Νικολάου στις 29 Ιουλίου/11 Αυγούστου από τον 13ο ακόμη αιώνα και τον εορτασμό της με την πρέπουσα λαμπρότητα επανέφερε το 2004 ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ο Β'

Χριστούγεννα Αγίου Νικολάου
Ό Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας της Μικράς Ασίας γύρω στα 230 με 250 μ.Χ. Πότε ακριβώς γεννήθηκε δεν είναι γνωστό. Πάντως κατά το έτος 300 μ.Χ. την εποχή των ασεβών αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού ήταν Αρχιερέας των Μυραίων. Έζησε δε και μέχρι τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. 
Αποτέλεσμα εικόνας για РОЖДЕСТВО СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ
Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί και η οικονομική τους κατάσταση ήταν πολύ καλή. Γι΄αυτό οι φωτισμένοι γονείς του, μόρφωσαν πρώτα την απαλή ψυχή του παιδιού τους με τη θρησκεία του Χριστού μας και ύστερα τον έστειλαν στο σχολείο για να μάθει γράμματα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για РОЖДЕСТВО СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ
Η γέννηση του Αγ.Νικολάου-Σερβική μεσαιωνική τοιχογραφία

Από μικρός ο Άγιος Νικόλαος έδειχνε την αφοσίωσή του και την αγάπη του στο Θεό, περνώντας την ημέρα του με προσευχές και νήστευε την Τετάρτη και την Παρασκευή. Ακόμα και όταν ήταν βρέφος σύμφωνα με μια παράδοση δεν ήθελε να θηλάσει Τετάρτη και Παρασκευή, παραμόνο μετά τη δύση του ηλίου. 

Χριστούγεννα του Αγίου Νικολάου.  Ένα θραύσμα του κρητική εικόνα του XV αιώνα
Από εικόνα του 15ου αίωνα

Όταν μεγάλωσε μισούσε τις απρεπείς και τις κακές συνομιλίες και συναναστροφές των νέων. Άγαπούσε να πηγαίνει τακτικά στην Εκκλησία και να συναναστρέφεται με ήσυχους, ήρεμους και καλούς ανθρώπους. Άκουε τις συμβουλές των μεγαλυτέρων του και προσπαθούσε να τις εφαρμόζει, όπου ήταν αναγκαίες. 
Χριστούγεννα Αγίου Νικολάου
Έμεινε ορφανός στο άνθος της ηλικίας του και απροστάτευτος μέσα στους πολλούς κινδύνους του ειδωλολατρικού περιβάλλοντός του. Εδώ έιναι η πρώτη του νίκη. Τίποτε δεν τον παρασύρει. Την περιουσία του τη χρησιμοποιεί για έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. 
Τον θαυμάζουν οι Χριστιανοί για τη σταθερότητά του και προσεύχονται στο Θεό να τον αξιώσει να υπηρετήσει την Εκκλησία........ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστούμε, πάτερ, για την ανάρτηση! Είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιορτή, η οποία δεν ήξερα ότι υπάρχει!