ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Άγιος Moluag του Lismore της Σκωτίας

Αποτέλεσμα εικόνας για saint moluag of lismore

Ο άγιος Moluag έζησε από το 530 έως στις 25 Ιουνίου του 592. Ήταν ένας Ιρλανδός άγιος ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να εξαπλώσει τον Χριστιανισμό ανάμεσα στους Πίκτους στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα στην βόρεια και βορειοανατολική Σκωτία.

Ο Moluag, ο οποίος αναφέρεται επίσης κάποιες φορές σαν Lugaidh, Maol-luag, Molloch, Molluog, Molua, ή Murlach, γεννήθηκε στις βορειότερες περιοχές της Ιρλανδίας γύρω στο 530, γεγονός που αποδεικνύει πως έζησε την ίδια εποχή με τον άγιο Columba. 
Είναι πιθανό το πραγματικό του όνομα να ήταν Lugaidh και το όνομα Moluag, που χρησιμοποιείτε στα Ιρλανδικά Χρονικά, να προέρχεται από το «Mo Luoc» που σημαίνει «ο αγαπητός μου Lugaidh». Το 562 ο Moluag και μία συνοδεία από Ιρλανδούς μοναχούς έφτασαν στο Νησί του Lismore στο στόμα του ποταμού Loch Linnhe. Εγκατέστησαν ένα μοναστήρι γύρω από μία εκκλησία στα βόρεια του νησιού. Από εκεί, ο Moluag και οι ακόλουθοι του πήγαν προς την δυτική Σκωτία, κηρύττοντας το ευαγγέλιο και εγκατέστησαν δέκα εκκλησίες. Ανάμεσα στις περιοχές όπου έχτισαν εκκλησίες ήταν οι περιοχές Skye Raasay, Tiree, Mull, Morvern, Inveraray και Lewis.
Ο άγιος Moluag εγκατέστησε και ένα άλλο μοναστήρι στο Rosemarkie στην βόρεια ακτή του Moray Firth και πάλι ταξίδεψε με τους αδερφούς του για να χτίσει εκκλησίες όπου τους δέχονταν οι Πίκτες. Αφού το έκανε αυτό, ταξίδεψε ξανά, εγκαθιστώντας το τρίτο μεγάλο μοναστήρι του στην περιοχή Mortlach, στο σημερινό Dufftown. Έχτισε εκκλησίες σε πολύ απόμακρα σημεία όπως στο Migvie και Tarland στο Aberdeenshire και στο Alyth στο Perthshire.
Niall Livingstone with the staff
Niall Livingstone of Bachuil, current Baron of Bachuil, holding Saint Moluag's staff, which in 1974, after a long absence in Inveraray, was restored to the home of the Baron of Bachuil.

Λέγεται πως ο άγιος Moluag κοιμήθηκε στις 25 Ιουνίου του 592, παρότι οι συνθήκες και η περιοχή του θανάτου του δεν έχουν εξακριβωθεί. Σύμφωνα με κάποιες καταγραφές πέθανε στον δρόμο προς την εκκλησία στο Ardclach. Άλλοι λένε πως πέθανε στο Rosemarkie όπου φαίνεται να έχει θαφτεί. Η ποιμαντική ράβδος του αγίου Moluag. γνωστή σαν Bacchuill Mór, φτιαγμένη από κέδρο φυλάσσεται σήμερα από την οικογένεια Livingstone στην Νήσο του Lismore.
Ένα σκίτσο της ποιμαντικής ράβδου του αγίου.

Αγγλικό κείμενο
http://www.undiscoveredscotland.co.uk/usbiography/m/stmoluag.html
Μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: